Zoeken

Hou het gebit van je hond gaaf en gezond 

Hou het gebit van je hond gaaf en gezond 

Een gezond gebit is vrij van tandsteen en tandplak. Door je hond te laten kauwen en zijn tanden te poetsen lukt dat over het algemeen vrij goed. Toch zijn er andere zaken om rekening  mee te houden als je het gebit van je hond gezond wilt houden.

De tanden en kiezen van je hond zullen in de loop der jaren wat gaan slijten. Dat is heel normaal. Deze slijtage ontstaat door het langs elkaar schrapen van de kiezen en tanden bijvoorbeeld tijdens het eten. Bij honden die veel kauwen op speeltjes en harde botten zal de slijtage wat meer zijn. Een echt probleem wordt het pas als je hond zoveel kauwt dat zijn gebit zover afslijt dat hij uiteindelijk haast geen tanden meer over heeft en zelfs het wortelkanaal open komt te liggen.  

Een van de grootste veroorzakers hiervan is de tennisbal. De buitenkant van een tennisbal is gemaakt van vilt. Vilt heeft op zich al een schurende werking maar als hier dan ook nog zand in komt te zitten tijdens het spelen is het gewoon schuurpapier. Nu hoor ik je denken: Mag mijn hond niet meer met een balletje spelen? Hij vind dat zo leuk. Natuurlijk mag dat nog wel maar dan wel met het juiste balletje. Een gladde rubberen bal veroorzaakt veel minder slijtage en is veel beter te ontdoen van zand.