Ontworm je kat regelmatig!

Ontworm je kat regelmatig!

Eén van de meest voorkomende ‘ziektes’ bij de kat is een infectie met wormen. Wormen zijn parasieten die in de darmen van de kat verblijven.

Verschillende soorten wormen kunnen een kat besmetten:

  • rondwormen, spoelwormen of nematoden: veruit de meest voorkomende wormen bij kittens
  • lintwormen: komen vaak voor en worden overgebracht door vlooien
  • zweepwormen
  • haakwormen

De katten worden besmet door contact met uitwerpselen van andere katten die besmet zijn. Een andere mogelijke overdracht is het eten van besmette dieren of besmet vlees.

De meeste wormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Voornamelijk kinderen blijken gevoelig te zijn, waarschijnlijk deels door het intiemere contact dat ze hebben met de kat.

Bij een infectie met spoelwormen zijn er bij volwassen katten meestal geen symptomen. Bij erge besmettingen kunnen de dieren diarree krijgen en beginnen braken. Dit kan leiden tot groeiachterstand, vermageren en doffe vacht. In heel erge gevallen kunnen er obstructies van de darmen ontstaan. Kittens zijn veel gevoeliger voor wormen en men ziet regelmatig diertjes met erg veel wormen en de typische opgezwollen ‘wormbuikjes’. Kittens kunnen al voor de geboorte besmet worden via de bloedstroom van de moeder.

Een wormeninfectie is eenvoudig te behandelen met een tabletje of pasta. Je Pets&Co dierenspecialist kan je hier uitgebreid over adviseren. Het beste is om je kat en hond om de drie maanden preventief te behandelen met een wormenmiddel.

Je kan een worminfectie trachten te voorkomen door contact met uitwerpselen van andere katten en honden te vermijden en door uitwerpselen op te ruimen. Lintwormen worden overgebracht door vlooien, dus een goede preventie tegen vlooien, zal hetzelfde effect bereiken tegen lintwormen.