Pas op voor de processierups!

Pas op voor de processierups!

Al jarenlang zorgt de processierups voor problemen in een aantal delen van ons land. We hebben het hierbij over de eikenprocessierups. Vooral in Vlaanderen en het zuidelijke deel van Nederland, waaronder Limburg, Noord-Brabant en delen van Gelderland. Het lijkt er op dat we steeds meer last krijgen van de eikenprocessierups. Er komen veel meldingen binnen bij ziekenhuizen en huisartsen met klachten die variëren van jeuk tot koorts en algehele malaise. Niet alleen voor de mens is de processierups gevaarlijk. Deze kan namelijk dodelijk zijn voor uw hond of kat. Vooral in mei en juni moet je extra goed oppassen. In dit artikel lees je meer over de gevaren van de eikenprocessierups bij een hond of kat.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De rups vreet het blad van de eiken, vandaar de naam eikenprocessierups. In het voorjaar, zodra de eerste eikenbladen tevoorschijn komen, komen de eitjes van de processierups uit. In mei en juni zijn de rupsen dan volwassen en vormen ze het meeste gevaar voor mensen en dier. Je vindt de processierups vooral in zomereiken langs lanen en wegen en bosrijke omgevingen. Wees dus extra alert in deze gebieden.

Waar komt het gevaar vandaan?

Het gevaar schuilt hem in de brandharen van de eikenprocessierups. Deze brandharen zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang en worden door de rups afgeschoten wanneer ze zich bedreigd voelen. Een processierups draagt honderdduizenden tot een miljoen van deze brandharen met zich mee. De haren zien er uit als pijlen en kunnen gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. De brandharen verspreiden zich snel met de wind en komen op deze manier in contact met mens en dier. Het is dus belangrijk dat je een processierups goed kunt herkennen zodat deze zo goed als mogelijk ontweken kan worden.

Ziekteverschijnselen bij processierups

In de brandharen van de processierups zit een stof die huiduitslag kunnen veroorzaken. Dit is een soort allergische reactie waarbij rode uitslag met zwellingen te zien zijn. Hierdoor krijgen ze veel last van jeuk. Daarnaast kunnen er ontstekingen ontstaan bij bijvoorbeeld de ogen en kunnen de luchtwegen geïrriteerd raken. Ook kunnen honden hierdoor diarree en zelfs koorts krijgen.

Hierbij de klachten nog even op een rijtje:

  • Er ontstaat zwelling en roodheid, vooral bij de lippen en het slijmvlies in de bek.
  • De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan.
  • De dieren krijgen veel last van jeuk.
  • Dieren gaan kwijlen door de pijn in hun mond en kunnen moeite krijgen met slikken.
  • De ogen raken vaak ontstoken.
  • De luchtwegen kunnen geïrriteerd raken
  • Er kan diarree ontstaan
  • Dieren kunnen last krijgen van verhoging; koorts.

Dit alles kan erg pijnlijk zijn. Deze verschijnselen ontstaan vaak meteen tot hooguit binnen enkele uren. Is de rups in de keel terechtgekomen, dan kan de keel flink opzwellen en dreigt er verstikkingsgevaar. Bel dan gelijk de dierenambulance!

Wat kun je het beste doen?

Heeft je hond of kat last van enkele bovengenoemde verschijnselen? Spoel dan meteen de bek van het huisdier met water om de brandharen te verwijderen. Zorg ervoor dat je zelf wel handschoenen draagt zodat je geen huidirritaties oploopt. Het is verstandig om altijd even de dierenarts te bellen. Hij/zij kan je huisdier dan een injectie geven die een allergische reactie en/of zwelling kan verminderen.