Prachtige herfst is niet zonder gevaar!

Prachtige herfst is niet zonder gevaar!

Nu de bladeren weer van de bomen vallen is de natuur prachtig. Op een droge dag is het dan ook heerlijk om met de hond naar het bos te gaan om door de bladeren te rennen en te genieten van de kastanjes, gekleurde bladeren en mooie paddenstoelen. Aan het einde van de wandeling heeft iedereen weer een frisse neus en is je hond weer lekker uitgeraasd.

Maar let op: de herfst is niet zonder gevaar voor je trouwe viervoeter. Er zijn namelijk nogal wat honden die dol zijn op al die leuke speeltjes en snoepjes die van de bomen vallen. Het apporteren van kastanjes, dennenappels en eikels is namelijk super leuk. Het bos lijkt wel een pretpark voor honden, maar in dit pretpark loert helaas gevaar!

In eikels zitten grote hoeveelheden looizuur (tannine). De groene eikels bevatten het meeste tannine. Wanneer een hond deze stof in grote hoeveelheden binnenkrijgt, door het eten van of kauwen op eikels, wordt hij ziek. Je hond krijgt buikpijn, diarree en kan gaan braken. De nieren kunnen kapot gaan waardoor nierfalen kan ontstaan en hij kan overlijden. Goed oppassen dus!

Kastanjes en dennenappels zijn niet giftig maar worden, net als eikels, tijdens het spelen wel vaak ingeslikt. Ze kunnen zo verstopping in de darm veroorzaken en klem komen te zitten. Je hond wordt dan acuut erg ziek, gaat braken en voelt zich ellendig. De enige manier om dit probleem op te lossen is door middel van een operatie.

Dus: Geniet van de prachtige natuur in de Herfst, maar houd je hond goed in de gaten!