Tekenbescherming

Tekenbescherming

Teken op je kat, hond of buitenlevend konijn of cavia wordt een steeds groter probleem. De teek leeft graag in struiken, bomen en gras en is in Nederland in de warmere maanden van het jaar, vanaf het voorjaar tot in het najaar, actief. Met het verschuiven van het klimaat komt de teek in ons land steeds meer voor en uit onderzoek blijkt dat deze teken ook steeds vaker besmet zijn met Lyme, Babesia of Ehrlichia.

Om door teken overgedragen ziektes bij onze huisdieren te voorkomen is het dus heel belangrijk om aandacht aan het voorkomen van teken op je huisdier te besteden. Gebruik een vlooienproduct dat ook tegen teken werkt, geeft je hond of kat een tekenband of controleer ze na een wandeling door gras en bos nauwkeurig. Met een tekenpincet of –lasso verwijder je eventuele teken die jouw huisdier als prooi gekozen hadden.

Bij buitenkatten is de preventie van teken moeilijk. Pipetjes die in de nek gedruppeld kunnen worden geven geen 100% bescherming en zijn vaak maar 2 weken effectief tegen teken. Katten lijken gelukkig minder door teken overgedragen aandoeningen getroffen te worden dan honden.

Tegenwoordig is er een tekenband voor katten en honden op de markt: Seresto®. Deze band biedt bescherming tegen teken- als vlooieninfecties tot wel 7 of 8 maanden . Dit maakt een langdurige tekenpreventie bij de kat en hond wel mogelijk.