Zoeken

Vlooien, je moet er toch niet aan denken

Vlooien, je moet er toch niet aan denken

Vlooien zijn niet alleen een plaag voor onze huisdieren maar ook voor ons. Je moet er toch niet aan denken dat je in een ware vlooienplaag beland. We kunnen op verschillende manieren voorkomen dat onze honden of katten besmet raken met vlooien. Wat de beste manier is, verschilt per dier en per baasje. In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende manieren van ontvlooien zodat je een keuze kunt maken die bij je past.
 
Eén van de manieren om een vlooienbesmetting te voorkomen is het toedienen van een pipet. Pipetten zijn er van verschillende merken en met verschillende werkzame stoffen. Een pipet dient op de blote huid van je huisdier gedruppeld te worden en dan bij voorkeur op plaatsen waar het dier zelf niet bij kan zodat hij het er niet af kan likken. De meeste pipetten werken ongeveer een maand (controleer de werkingsduur altijd op de bijsluiter) dus moet je goed bijhouden wanneer je hond of kat weer behandeld moet worden. Daarnaast kunnen dieren met een gevoelige huid reageren op de vloeistof in de pipet.
 
Een andere manier is de vlooienband. Er zijn vlooienbanden die tot wel 8 maanden werkzaam zijn. Ideaal voor de baasjes bij wie het ontvlooien er anders regelmatig bij in schiet. Controleer bij de keuze van een band voor je kat of de band beschikt over een veiligheidssysteem (dus dat de band open gaat of breekt op het moment dat je kat zich vastloopt aan bijvoorbeeld een tak).
 
Tot slot zijn er de tabletten waarmee we onze honden en katten kunnen beschermen tegen een vlooienbesmetting. Afhankelijk van welke tablet gekozen wordt werkt deze één of drie maanden. Het voordeel van een tablet is dat de toediening makkelijker is dan bij bijvoorbeeld een pipet. Een groot nadeel van een tablet is wel dat deze opgenomen wordt in de bloedbaan. Daarnaast kan een allergische reactie heftiger zijn (bij een pipet kun je je hond of kat wassen wat al vaak veel  verlichting geeft en een band kun je af doen).
 
Kies wat het beste bij jou en je huisdier(en) past want zo voorkom je dat je huisdieren last krijgen van ongenodigde gasten.