Vlooienbehandeling: Een kat is GEEN kleine hond!

Vlooienbehandeling: Een kat is GEEN kleine hond!

Kat met vlooien? Gebruik NOOIT een spot-on voor honden!!

Gebruik bij de vlooienbestrijding voor je huisdier altijd het middel dat daar voor bedoeld is. Verkeerd gebruik kan dodelijk zijn… Weet dus waar u op moet letten.

Er zijn allerlei soorten bestrijdingsmiddelen op de markt. Voor op het dier zelf zijn vooral de spot-ons populair. Spot-ons zijn druppelpipetjes die op de huid in de nek moeten worden leeggeknepen. Zo kan je huisdier er niet bij en kan het middel snel zijn werk doen. Deze pipetjes zijn er voor honden en voor katten, voor verschillende leeftijden en formaten. Het is erg belangrijk dat je precies het juiste middel gebruikt voor jouw huisdier.

Katten zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor permetrine, een van de stoffen die regelmatig voorkomt in vlooienbestrijders en ook in middelen tegen teken. Katten krijgen al vergiftigingsverschijnselen bij veel lagere doseringen dan die bij honden gebruikt worden. Het is daarom van levensbelang dat je nooit de spot-on (of eventueel spray) die je voor jouw hond gebruikt, ook aan je kat geeft. Katten kunnen daar zelfs aan overlijden!

Nog steeds komen er regelmatig meldingen binnen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum over katten die op deze manier vergiftigd zijn. Ook oplikken kan gevaarlijk zijn. Heb je dus je hond behandeld, houd de kat dan uit de buurt. Is er per ongeluk toch iets fout gedaan, heeft u een huisdier te veel vlooienmiddel gegeven of heeft u het middel voor de hond bij uw kat gebruikt? Neem dan direct contact op met uw dierenarts. Was bovendien het dier zo snel mogelijk met lauw (niet te warm!) water met afwasmiddel om zoveel mogelijk van het middel weg te spoelen. Vraag je Pets&Co dierenspecialist altijd om advies bij het kiezen van het juiste middel voor jouw kat!