Vogels voeren in een zachte winter

Vogels voeren in een zachte winter

Hoewel het uitzonderlijk warm is voor de tijd van het jaar, stop je beter niet met het voederen van vogels. Bij een plotse koudeprik moeten tuinvogels namelijk meteen voedsel kunnen vinden, meldt Natuurpunt. Ook wat betreft het type voedsel zijn er enkele aandachtspunten in deze zachte winter.

“Vogels voederen is iets wat je best niet tijdelijk doet”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. “Als je op regelmatige basis voedsel aanbiedt, krijgen vogels zekerheid. Het is een stok achter de deur voor wanneer de natuurlijke voedselbronnen om één of andere reden niet meer voldoen.”

Bovendien kan de kou snel toeslaan. “In koude periodes verliezen vogels tot 10 procent van hun lichaamsgewicht. Ze moeten immers hun lichaamstemperatuur van 40° Celsius behouden. Vogels die weten waar ze terechtkunnen, moeten minder lang rondfladderen op zoek naar voedsel en maken een grotere kans om het te halen wanneer de koude plots aanbreekt.”

Tips om te voederen in zachte winter

In een zachte winter zijn er een paar extra aandachtspunten, zegt Natuurpunt. Voedsel kan namelijk ontkiemen of beschimmelen.

  • Geef op regelmatige basis kleine hoeveelheden voedsel.
  • Geef in een zachte winter geen brood, deegwaren of vetbollen.

Kies hiervoor in de plaats  granen, pindanootjes, zonnebloempitten, vogelpindakaas of zelfs fruit