Vuurwerk

Vuurwerk

Veel huisdieren, vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor veel viervoeters dan ook niet echt een feest. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst en heeft te maken met de natuurlijke overlevingsdrang. Huisdieren zullen vrijwel altijd reageren op harde geluiden. Het ene dier is er uiteraard gevoeliger voor dan de ander, maar zo’n onverwachte knal kan veel angst veroorzaken.

Door een vervelende ervaring of herhaaldelijk schrikken kan je hond of kat een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. Ook het sissen, fluiten en andere hoge tonen die bij vuurwerk afsteken vrijkomen is voor honden en katten zeer angstaanjagend. In veel gemeenten wordt het afsteken van vuurwerk steeds meer aan banden gelegd, maar helemaal zonder stress komt je trouwe viervoeter de jaarwisseling meestal nog niet door.

Gelukkig zijn er aantal goede hulpmiddelen verkrijgbaar bij Pets&Co om het ongemak van vuurwerk te verzachten.

Sanal relax: De Sanal Relax tabletjes bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten en zijn daarom veilig in het gebruik. Het heeft effect op de natuurlijke signaalroutes in de hersenen. In tegenstelling tot sterkere kalmeringsmiddelen zorgt Sanal Relax voor een rustgevend effect zonder dat je hond of kat versuft raakt. Als het wordt aangespoord tot activiteiten zoals een wandeling, dan is het daartoe prima in staat. Begin een aantal dagen van tevoren.

Beaphar No stress pipetten: Beaphar No Stress druppels kalmeren, stimuleren goed gedrag en verminderen stress bij honden en katten. Deze druppels bevatten Valeriaan-extract; een natuurlijk middel met een kalmerende werking. Het micro-ingekapselde extract komt langzaam vrij en is langdurig werkzaam. Geschikt voor alle honden- en kattenrassen en alle leeftijden. De werkingsduur van een No Stress-pipet is een week.

Felliway/Adaptil: Feliway (voor de kat) en Adaptil (voor de hond) is een spray of verdamper die een kunstmatige imitatie van het geruststellende feromoon verspreid dat katten en honden, onder normale omstandigheden zelf verspreiden en een geruststellende werking heeft op de dieren. Na plaatsing in het stopcontact komen de geruststellende feromonen vrij, die niet door mensen maar uitsluitend door katten waargenomen worden.

Uiteraard zijn er nog andere middelen zoals homeopatische druppeltjes. Vaak moet je hier wel ruim op voorhand mee beginnen. Loop binnen en laat je adviseren door je Pets&Co dierenspecialist!