Zoeken

Waarom moet ik mijn hond en kat ontwormen?

Waarom moet ik mijn hond en kat ontwormen?

Zowel honden als katten kunnen verschillende soorten wormen krijgen. Van de spoelworm hebben we allemaal wel eens gehoord, maar ook minder bekende wormsoorten komen meer en meer voor in Nederland. Wormen zijn niet alleen slecht voor de gezondheid van je huisdier. Een aantal wormensoorten kunnen wij mensen overkrijgen van onze huisdieren.

De meeste honden en katten worden in het nest via de moedermelk al besmet met wormen. Maar ook tijdens het dagelijkse leven is niet te voorkomen dat onze dieren wormen oplopen. Denk aan een kat die een muisje of een vogeltje vangt en opeet. Honden die hun vacht schoonlikken na een gezellige wandeling in het park. Ook het voeren van rauw vlees (ook al is dat ingevroren geweest) brengt een verhoogd risico met zich mee.

Kinderen tot ongeveer 3 á 4 jaar lopen een groter risico op het krijgen van wormen via onze huisdieren omdat zij hun handen en misschien zelfs wel de speeltjes van het huisdier in hun mond stoppen. De liefdevolle lik in ons gezicht is in het kader van de overdracht van wormen misschien niet zo’n goed idee.

Wormen kunnen zowel bij mens als dier ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Moeten we onze huisdieren nu gaan mijden? Nee, zeker niet. We moeten ze gewoon goed en met regelmaat ontwormen. Wanneer en hoe vaak jij je huisdier moet ontwormen is afhankelijk van verschillende zaken. Wil jij graag een advies op maat? Bezoek dan een van de dierenspeciaalzaken van Pets&Co en wij informeren en adviseren je graag.