Zoeken

Wacht niet langer, het is de hoogste tijd!!!

Wacht niet langer, het is de hoogste tijd!!!
Nog minder dan twee maanden voordat we de jaarwisseling weer gaan vieren. Het lijkt nog ver weg maar als je jouw bange hond ook een fijn oud en nieuw wilt geven, is de tijd aangebroken om te gaan trainen. En nee, vaak lukt het niet om de hele angst weg te halen maar het kan, met de juiste training, wel een stuk aangenamer voor je hond worden.
 
Een veel gebruikte methode is het laten horen van vuurwerkgeluiden. Laat deze geluiden aan je hond horen als hij ontspannen is. Zet het volume zo dat hij er niet bang voor is. Doe ondertussen iets leuks met je hond zodat hij het geluid leert associëren met iets positiefs. Als je dit een aantal keer hebt gedaan, zonder dat de hond angstig heeft gereageerd, verhoog je het volume een klein beetje. Hierbij is het van groot belang dat je de lichaamstaal van je hond goed kent en tijdens de training goed op let. Verhoog je namelijk het volume als de hond het geluid nog spannend vindt, bestaat de kans dat zijn angst alleen maar groter wordt.
 
Bij de ene hond zal bovenstaande training voldoende zijn om de jaarwisseling gezellig door te komen en bij andere honden blijft de angst alles overheersend. Voor deze honden is het zinvol om een gedragsdeskundige in te schakelen. Een gedragsdeskundige kan je adviseren hoe je bijvoorbeeld geur, trilling en licht in de training op kunt nemen omdat dit ook belangrijke onderdelen van vuurwerk zijn waarop je hond kan reageren.