Zoeken

Wat voeren we de buitenvogels in de winter?

Wat voeren we de buitenvogels in de winter?

In de winter kunnen de buitenvogels de hulp van mensen goed gebruiken. Insecten zijn verdwenen, vruchten en bessen zijn geplukt en regen en sneeuw maken het de vogels erg moeilijk om zaden te vinden. Daarnaast zijn de dagen korter dus is er ook nog eens minder tijd om eten te zoeken.

In de winter verbruiken vogels veel energie met zich warm houden. In een koude winternacht kunnen kleine vogels wel 10% van hun lichaamgewicht verliezen door alleen zich warm te houden. Dit is dan ook de periode om voeding te geven die rijk is aan vetten zoals pinda’s en mezenbollen. Geef bij voorkeur gepelde pinda’s want het kost een vogel erg veel energie om een pinda uit de dop te halen. Voer ook veelzijdig zodat er voor alle soorten vogels wat te halen is. Geef vogels nooit zoute voeding of margarine want margarine kan laxerend werken.

Op de dagen dat het niet of niet hard vriest kun je de vogels ook water geven. Doe dit echter niet bij strenge vorst. Geef ze dan wat vergruisde ijssplinters die ze kunnen oppikken. De beste tijd van de dag om vogels te voeren is in de ochtend en aan het begin van de avond. Het voedsel dat ze in de ochtend eten geeft hen energie voor de dag en het voedsel aan het begin van de avond voor de nacht.

Het voeren van de vogels is een win-win-situatie. De vogels kunnen zonder al te veel problemen hun voedsel bij elkaar vinden en wij kunnen genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.