Zoeken

Wat zegt je hond nou eigenlijk

Wat zegt je hond nou eigenlijk

Dat honden niet kunnen praten weten we allemaal maar dat ze ons met hun lichaamstaal veel proberen te vertellen is een feit. Als je een hond hebt, of veel met honden in contact komt, is het belangrijk dat jij die hondentaal begrijpt. Dit artikel biedt te weinig ruimte om uitgebreid op dit onderwerp in te gaan maar we proberen dit met twee kleine voorbeelden van hondentaal te schetsen.

Als een hond kwispelt is hij niet altijd blij. Let altijd op de hele houding van de hond en de manier waarop hij kwispelt. Een hond die met zijn hele kont schut tijdens het kwispelen en een ontspanning houding heeft, is inderdaad blij. Een hond kan bijvoorbeeld ook kwispelen als hij boos is maar dan heeft hij een gespannen lichaamshouding en slaat hij zijn staart (vaak hoog) van links naar rechts. De staart lijkt dan meer op een stok.

Een hond die krabt heeft lang niet altijd jeuk. Een hond kan ook krabben omdat hij gespannen is of stress heeft. Krabben is dan een manier om de spanning/stress kwijt te raken of om te zeggen dat hij het allemaal niet meer snapt. Je bent met je hond aan het oefenen en je bent hem aan het leren om af te gaan liggen. Je vraagt hem om te gaan liggen maar in plaats daarvan gaat hij zitten krabben. De kans is groot dat je hond geen jeuk heeft maar niet goed snapt wat er van hem verwacht wordt.

Alleen uit deze twee voorbeelden blijkt al hoe belangrijk het is om de taal van een hond te begrijpen. Niets is zo frustrerend voor een hond als niet begrepen worden. Zeg nou zelf, daar worden wij toch ook niet blij van?