Krabgedrag van je kat

Krabgedrag van je kat

Katten krabben om de buitenste (afgesleten) laag van de nagels te verwijderen, daaronder komt dan een nieuwe scherpe nagel vandaan. Daarnaast kan een kat met het krabben zijn omgeving markeren. Dit kunnen katten vooral binnenshuis doen, maar vaak wordt er ook buitenshuis het territorium afgebakend.

Wanneer jouw kat overmatig krabgedrag vertoont kan dat een uiting zijn van stress, angst of onzekerheid. De kat krabt dan aan je bank, stoelen, tafel of andere meubels. Vaak krabt de kat ook aan behang of tapijt. Het kan hierbij voorkomen dat de kat niet (meer) aan de krabpaal krabt. Met dit ongewenste gedrag probeert de kat zijn territorium af te bakenen. Deze problemen worden dan ook vooral gezien wanneer er meerdere katten (binnenshuis) samenleven of wanneer er grote veranderingen zijn van omgeving, zoals bij een verbouwing, herinrichting of verhuizing. Het komt ook voor dat je kat stress krijgt vanwege spanningen met katten die buiten lopen. Uw kat kan als reactie daarop aan raam- of deurkozijnen gaan krabben.

krabgedragKrabt jouw kat overmatig door stress? Probeer dan of je met enkele aanpassingen de stress voor je kat kunt wegnemen. Daarnaast is het verstandig een krabpaal te plaatsen in de buurt van de plaats waar de kat het meeste krabt, om zo een beter alternatief te bieden. Je kunt deze krabpaal behandelen met Catnip Spray of gedroogde Catnip om het krabmeubel nog aantrekkelijker te maken voor je kat. Bij een huishouden met meerdere katten is slim om meerdere krabpalen te plaatsen, zodat ieder zijn eigen plekje heeft.

Het is ontzettend belangrijk dat je je kat niet straft voor het krabben op plaatsen waar je dat niet wenst! Het is in principe natuurlijk gedrag en wanneer je de kat daarvoor straft, zal dat er alleen maar voor zorgen dat hij zich nog onzekerder en onveiliger gaat voelen. Dit versterkt dus het ongewenste gedrag.

Wanneer een kat met zijn hoofd langs langs diverse objecten in huis wrijft, markeert hij als het ware zijn omgeving met een feromoon. Dit geeft de kat een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid. In geval van stress of ongemak, stopt de kat met dit gedrag, waardoor de onrust bij de kat alleen maar vergroot wordt. Dit kan leiden tot gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld krabben aan meubilair of sproeien in huis. Feliway bevat een kopie van het natuurlijke feromoon wat katten een veilig gevoel geeft. Door Feliway spray of een Feliway verdamper te gebruiken creëer je zelf op natuurlijke wijze de veilige en vertrouwde omgeving voor jouw kat, waardoor ongewenst gedrag geheel of gedeeltelijk kan verdwijnen.