Haakwormen

haakwormenHoe zien ze eruit en waar leven ze?
Volwassen haakwormen leven in de darmen en zijn tussen de 5 en 16 mm lang. Ze zijn te herkennen aan de karakteristieke haken en tanden in hun bek. In Nederland komen ze vooral voor bij honden, katten raken zeer zelden besmet. De eitjes van een haakworm verlaten het lichaam van hond (of vos) via de ontlasting en komen zo in het milieu terecht. Haakwormen bijten zich vast aan de darmwand en voeden zich met bloed; ze leven in de dunne darm.

Hoe kan mijn huisdier haakworm krijgen?
Dieren raken besmet door het eten van larven die zich in het milieu bevinden. Veel vossen in Nederland zijn besmet met haakworm; honden lopen kans om besmet te raken via de uitwerpselen van vossen. Daarnaast kunnen honden besmet raken door het eten van een gastheer (zoals kleine zoogdieren) met besmettelijke larven; in de darmen ontwikkelen deze larven zich tot volwassen haakwormen. Larven kunnen bovendien door de huid dringen en infecties veroorzaken, meestal van de huid rond de voet.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?
In sommige delen van de wereld kunnen mensen ook haakworm (of mijnworm) oplopen doordat larven door de huid dringen, meestal gebeurt dit rond de voeten als er zonder schoenen wordt gelopen.

Lintwormen

lintwormHoe zien ze eruit en waar leven ze?
Lintwormen zien eruit als lange, platte linten of stroken, verdeeld in segmenten. Volwassen lintwormen komen voor in de dunne darm. Eenmaal volgroeid laat de lintworm segmenten met eitjes los die in de ontlasting van de kat of hond terechtkomen en daar ook in te zien zijn (ze zien eruit als kleine witte krioelende ‘rijstkorrels’!).

Hoe kan mijn huisdier lintworm krijgen?
Katten en honden raken besmet door het eten van een geïnfecteerde tussengastheer. Dieren moeten vaker worden behandeld tegen lintworm als ze regelmatig buiten jagen of rondscharrelen, of in contact komen met karkassen van schapen/vee – zoals honden op de boerderij. Een vlo is de tussengastheer voor de meest voorkomende lintworm bij honden en katten, dus zelfs huiskatten kunnen besmet raken door de vlooien die ze binnenkrijgen.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?
U merkt misschien niet eens dat uw huisdier lintworm heeft, omdat er in geval van volwassen lintwormen vaak geen symptomen te zien zijn bij uw hond of kat. De segmentjes van de lintworm die in de ontlasting terecht komen kunnen wel voor irritatie zorgen, wat ertoe leidt dat huisdieren zich daar overmatig likken, of ze ‘schuiven’ met hun achterwerk over de vloer. Klachten als braken of diarree kunnen ook voorkomen.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?
In extreme gevallen en wanneer mensen per ongeluk eitjes van bepaalde typen lintworm binnenkrijgen, kunnen zich cystes ontwikkelen in weefsels van het lichaam.

Rondwormen

rondwormenHoe zien ze eruit en waar leven ze?
Rondwormen zijn grote witte wormen met een buisvormig lichaam. De volwassen rondworm komt voor in de dunne darm en leeft daar van de darminhoud.

Hoe kan mijn huisdier rondworm krijgen?
Huisdieren kunnen besmet raken met rondworm door het inslikken van geïnfecteerde eitjes in het milieu. Pups hebben bij hun geboorte meestal al rondworm; kittens en pups kunnen ook besmet raken via de moedermelk. Als uw huisdier van jagen houdt, kan hij of zij ook rondworminfecties oplopen doordat hij of zij een tussengastheer opeet – zoals een rat of een vogel.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?
Mensen worden meestal niet ziek, maar áls het gebeurt kan dat verschrikkelijk zijn; de larven kunnen zich namelijk verplaatsen naar andere lichaamsweefsels waarbij ze in extreme gevallen ook de ogen bereiken en blindheid veroorzaken.