Vlooien

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

vlooienVlooien zijn kleine insecten zonder vleugels, ongeveer 0,5 cm groot, met achterpoten die gemaakt zijn om te springen. Een klein deel van de levenscyclus van de vlo voltrekt zich op het huisdier. Volwassen vlooien voeden zich met bloed. De eitjes worden op het dier gelegd, maar vallen er vaak af en komen in de omgeving (mand van het huisdier, vloerkleden) terecht. Slechts 5% van alle vlooien leeft op dieren – en 95% in de leefomgeving.

Hoe kan mijn huisdier vlooien krijgen?
Vlooien kunnen worden overgebracht van het ene geïnfecteerde dier op het andere. In ernstige gevallen is behandeling van de omgeving nodig, omdat de vlooien anders steeds weer opduiken om zich op uw huisdieren te nestelen; een dergelijke vlooienplaag kan maanden aanhouden. Bij de behandeling van de omgeving is het van belang dat u alle plekken waar uw huisdier komt, behandelt. Vergeet hierbij ook de auto niet.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?
Katten, honden en konijnen kunnen door vlooien gebeten worden. De huidirritatie bij uw dier als gevolg van de vlooienbeten kan leiden tot allergische dermatitis. Allergische dermatitis (FAD, Flea Allergy Dermatitis) is het gevolg van overgevoeligheid voor het speeksel van vlooien. Zeer heftige vlooienplagen kunnen, vooral bij kleine dieren als kittens en pups bloedarmoede tot gevolg hebben. Vlooien kunnen ook virale of bacteriële ziektes overbrengen.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?
Net als katten, honden en konijnen kunnen ook mensen door vlooien worden gebeten.

Teken

teekHoe zien ze eruit en waar leven ze?
Teken hebben acht (in plaats van zes) poten en hun lichaam bestaat maar uit twee delen. Ixodes ricinus is de meest voorkomende teek in Nederland. Deze zijn over het algemeen te vinden in landelijke gebieden.
 

Hoe kan mijn huisdier aan teken komen?
Teken zitten in planten en hechten zich aan honden of katten die erdoor of -langs lopen.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?
Teken hebben sterk ontwikkelde kaken waarmee ze een gat door de huid kunnen maken om zich met bloed te voeden. Op de aanhechtingsplek kunnen ze voor irritatie zorgen. Teken kunnen bloedarmoede veroorzaken als de besmetting ernstig en het dier jong is. Het grootste gevaar in verband met teken is de ziektes die ze kunnen overbrengen, zoals ziekte van Lyme. Ziektes als babesiose en ehrlichiose kunnen worden overgebracht op dieren die in het buitenland zijn, voor huisdieren die veel reizen is een regelmatige tekenbehandeling dus geen overbodige luxe.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?
Teken kunnen zich ook aan mensen hechten. Teken kunnen tekenziektes overbrengen op mensen.